CO, CZYM I Z CZYM ORAZ JAK JEŚĆ

PIECZYWO

  • Chleb i bułeczki należy podawać w specjalnym koszyczku ustawionym pośrodku stołu pokrojonym w cieniutkie kromki.
  • Do pieczywa nie używamy noża, tylko odłamujemy je rękami.
  • Ułamany kawałek możemy posmarować masłem.
  • Kanapki możemy robić przy śniadaniu, na oficjalnych przyjęciach nie wypada nakładać wędliny i sera na chleb.
  • Jeśli lubimy tosty na śniadanie, toster należy ustawić obok na osobnym stoliku.

 

MASŁO

  • Masło podajemy na stół w maselniczce lub na talerzyku z drewnianą łopatką do nakładania lub specjalnym szerokim, tępym nożem. Za pomocą tego noża należy kawałek masła nałożyć na swój talerzyk i smarować kawałki chleba na talerzyku (nie w ręku).

JAJKA

  • Jajka na twardo podajemy obrane i podzielone na cząstki (wyjątkiem są wielkanocne pisanki).
  • Jajka na miękko podajemy w specjalnych kieliszkach i obieramy ze skorupki po obtłuczeniu jej łyżeczką.
  • Jajka faszerowane podaje się w połówkach skorupek i je widelczykiem.

SER

  • Na sery najodpowiedniejsza jest płaska, porcelanowa, fajansowa podstawka albo ładna deszczułka.
  • Zgodnie z pierwszą zasadą należy zestawić łagodny gatunek sera, np. gouda z delikatnym, lekkim białym lub różowym winem.
  • Do gatunków serów o wyrazistym, charakterystycznym aromacie, np. morski czy podlaski pasuję wina cięższe, wytrawne, czerwone.
  • Również do serów długo dojrzewających, twardych pasują wina czerwone o intensywnym aromacie.
  • Stawiając na kontrast, pamiętajmy im ser jest bardziej ostry tym gatunek wina bardziej słodki.
  • Białe wina są bardziej uniwersalne i pasują do szerszego wachlarza serów żółtych.
  • Do serów twardych i żółtych pasuje wino lekkie, owocowe, białe bądź różowe.

DRÓB

  • Kurczaka i inny drób powinno się jeść nożem i widelcem. Na jedzenie palcami można pozwolić sobie jedynie w barach szybkiej obsługi.

SPAGHETTI

  • Spaghetti można jeść na 2 sposoby:
  1. Za pomocą samego trzymanego w prawym ręku widelca, na który okrężnym ruchem nabiera się makaron, opierając widelec o dno talerza.
  2. Za pomocą widelca i łyżki, pomagając sobie trzymaną w lewym ręku łyżką przy nakręcaniu makaronu na widelec.

ZAPIEKANKI

  • Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekały. Dlatego pamiętamy, by było ono żaroodporne albo podane w ładnym rondelku.
  • Podając na stół możemy je owinąć wokoło lnianą ściereczką. Nie zapominając o podstawce, aby nie zniszczyć stołu.

RYBY

  • Ryby należy jeść szerokim widelcem i specjalnym, przeznaczonym do tego celu nożem
    o szerokim, tępym skośnym ostrzu.

DŻEM

  • Dżem czy marmoladę podaje się na stół na talerzyku z łyżeczką. Każdy z gości nakłada sobie łyżeczką dżem na własny talerzyk, a następnie nożem nabiera dżem na pieczywo.

 

 

WĘDLINY

  • Wędliny podajemy na stół na półmisku lub talerzu. Będą wyglądać szczególnie apetycznie,
    jeśli półmisek zostanie przybrany zieleniną, np. listkami sałaty.

OWOCE MORZA

  • Krewetki – je się na pucharkach lub miseczkach, jeśli podawane są jako koktajl albo sałatka.
  • Grillowane krewetki królewskie je się palcami. Odrywa się główkę, obiera pancerzyk i zjada zawartość.
  • Ostrygi – odcina się nożykiem od muszli, wyrzuca ciemne niejadalne części, a wnętrze zjada skropione sokiem z cytryny.
  • Ślimaki i małże lub mule – trzyma się w szczypczykach i zjada trzymanym w prawym ręku małym widelczykiem.
  • Kawior – tę smakowitą przystawkę podaje się w szklanej miseczce ustawionej na naczyniu
    z lodem.
  • Nabieramy go na talerzyk małą, specjalną łyżeczką.
  • Jemy widelcem z jasnym pieczywem, małą kanapką lub ciepłym tostem/grzanką
    oraz cienko pokrojonym, posmarowanym masłem i skrapia sokiem z cytryny.
  • Doskonały jest położony na połówce jajka ugotowanego na twardo lub zmieszany
    z posiekanym jajkiem i szczypiorkiem.
  • Najlepiej smakuje z kieliszkiem ochłodzonej wódki lub lampką szampana.

 

OWOCE

  • Prezentują się okazale w paterze, ale również ładnie wyglądają w koszyczku.
  • Jabłka i gruszki – dzieli się nożykiem na części, obiera ze skóry, usuwa gniazda nasienne
    i zjada owoc po kawałku.
  • Truskawki – podaje się bez szypułek, z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
  • Brzoskwinie – obiera się ze skórki nożykiem, przekrawa na pół, wyjmuje pestkę i zjada
    po kawałku.
  • Kiwi – podaje się przekrojone na pół i zjada łyżeczką.
  • Winogrona i czereśnie – zjada się w całości, pestki odkłada łyżeczką na talerzyk.
  • Śliwki – rozrywa się na pół palcami, wyjmuje pestkę i zjada owoc.
  • Banany – obiera się ze skórki do połowy i zjada, systematycznie obierając skórę dalej.
  • Pomarańcze i mandarynki – obiera się ze skórki i zjada cząstkami.
  • Grejpfruty – kroi się na połówki i zjada łyżeczką.
  • Melony, arbuzy i ananasy – je się widelczykiem pokrojone w kostkę.

SAŁATA

  • Zieloną sałatę podaje się w szklanej salaterce. Najlepiej w półprzeźroczystej lub białej.

SOSY

  • Podajemy w sosjerce ze specjalną do tego łyżką do polewania potraw.

KOMPOT

  • Prezentuje się apetycznie w szklanym, przezroczystym dzbanku.