DEKOROWANIE POTRAW

  • Do każdej potrawy ważny jest nie tylko smak, ale i sposób jej podania.
  • Zwróć uwagę na to, jak sama odbierasz podaną na stół potrawę.
  • Pamiętaj, że w pierwszej kolejności patrzymy na potrawy, później czujemy ich zapach,
    a dopiero na końcu smakujemy.
  • Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, węchu i smaku jest kluczem do efektownej prezentacji potraw zarówno w domu jak i w restauracji.
  • Zamysłem dekorowanie potraw jest pobudzanie wszystkich zmysłów ucztujących przy stole gości.
  • Jeśli patrzą na kusząco wyglądające jedzenie, to zostaną zachęcenie do ich konsumpcji.
  • Miło jest goście oglądają przygotowane potrawy i rozpoczynają ciekawe dyskusje na temat sztuki kulinarnej.
  • Wytwarza się przy tym miła atmosfera, przy której każda potrawa smakuje jeszcze bardziej wybornie.
  • Ładnie udekorowana potrawa zyskuje nie tylko na wyglądzie, ale również podnosi jej walory smakowe.