JAKI ALKOHOL PODAĆ DO DAŃ

  • Aperitif najczęściej przyrządza się z dodatkiem lodu. Pijemy i podajemy go przed posiłkiem, najlepiej na początku przyjęcia.
  • Również cocktail na alkoholu lub bezalkoholowy podajmy gościom zanim usiądą do stołu.
  • Przystawki zimne i gorące lepiej smakują, jeśli podamy do nich schłodzone piwo albo kieliszek ochłodzonej, wytrawnej wódki.
  • Ryby, drób i białe mięsa, również jarzyny lubią białe, wytrawne wino.
  • Dziczyzna, ciemne mięsa, bigos – do nich podajemy czerwone, wytrawne wina
    o temperaturze pokojowej.
  • Do deserów najlepsze są słodkie wina i wermuty.
  • Kawa i tort lubią koniak i likier.
  • Wina deserowe (sherry, wermut, porto) pijemy po posiłku. Kieliszki trzymamy za nóżkę. Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyjątek sherry i wina białe, które schładzamy. Napełniamy nie więcej niż do połowy kieliszka.
  • Nigdy nie podnosimy kieliszka do ust pełnych jedzenia.
  • Wina musujące i szampan możemy serwować naszym gościom podczas całego przyjęcia.