KIELISZKI I LAMPKI

Przed przyjęciem „na siedząco” ustawiamy szkło na stole.

  • Zaczynamy od najwyższej szklanki (kieliszka) do najniższej.
  • Od strony lewej do prawej, nad nakryciem, w kolejności podawania trunków.
  • Szkło ustawiamy po prawej stronie nakrycia.
  • Nad sztućcami, bliżej ręki, ten, który będzie użyty jako pierwszy oraz w zależności od wysokości szkła – niższe z przodu.
  • Na ogół stawia się na stole 3 kieliszki. Pamiętając, żeby były koniecznie z jednego kompletu.
  • Jeden z nich pełni rolę kieliszka podstawowego, do którego dostawia się pozostałe. Jest to
    z reguły kieliszek do czerwonego wina. Później kieliszek do wina białego oraz kieliszek do wódki. W pobliżu powinien stać duży kielich do wody lub szklanka.
  • Gdy zachodzi potrzeba użycia dodatkowych kieliszków, np. do szampana, dostawiamy je
    w trakcie przyjęcia.
  • W sytuacji, gdy szampan jest jedynym podawanym trunkiem przez całe przyjęcie, kieliszek stawiamy na początku.

WYBIERAMY ODPOWIEDNIE KIELISZKI DO ALKOHOLU

  • Kieliszek do białego wina jest mniejszy niż do czerwonego, ponieważ wino białe należy wypijać szybciej, aby się nie ogrzewało.
  • Kieliszek do szampana stawia się zawsze jako ostatni po lewej stronie. Trunek pijemy
    w długich, wąskich kieliszkach, o pojemności 150 – 180 ml. Zwężanych ku górze,”,
    co zapobiega szybkiemu ulatywaniu pęcherzyków dwutlenku węgla i wietrzeniu wina albo
    w płaskich i szerokich kieliszkach.

Kieliszki zwane „fletami”, trzymamy zawsze za nóżkę i napełniamy do 2/3 lub ¾ wysokości, mocno schłodzonym do 6 – 8°C trunkiem.

Pamiętajmy, że szampan powinien stać w wiaderku z lodem.

  • Whisky nalewamy do szklanek z grubego szkła, w kształcie walca o grubym dnie oraz pojemności 150 – 220 ml do ¼ wysokości. Dodajemy do niego następnie lód i wodę mineralną. Szklanki te możemy również stosować do drinków, fantazyjnych koktajli oraz wszystkich alkoholi nalewanych na kostki lodu.
  • Każdy wie, że wódka smakuje tylko wtedy, gdy jest dobrze schłodzona i pita z małych kieliszków, zarówno „na nóżce” jak i bez, o pojemności 30 – 60 ml. Wódkę trzymamy
    za „nóżkę” lub za grube dno.

W kieliszkach „z nóżką” podajemy wódki czyste i gatunkowe. Te drugie podajemy jedynie
w temperaturze pokojowej.

Natomiast w kieliszkach „bez nóżki” tylko czyste, zmrożone. Zamrożone mogą być również kieliszki.

Kieliszek napełniamy tak, by do rąbka pozostało 3 – 5 mm.

  • Koniak podajemy w specjalnych kieliszkach. Kieliszek taki rozgrzewa się pod dotknięciem ręki, co powoduje wydzielanie intensywnego aromatu – „bukietu”.
  • Jeśli zamiast wina pijemy piwo, szklankę do piwa stawiamy na miejscu wina czerwonego
    i służy ona jako kieliszek podstawowy.

Piwo jasne ma najlepszy smak, gdy jego temperatura wynosi 8 – 12 °C.

Piwo ciemne najlepsze jest o temperaturze 12 – 14 °C lub w temperaturze otoczenia.

Nie należy używać szklanek, w których pijemy piwo do innych napojów.

Nie mieszamy piwa z innymi alkoholami, bo może się to dla nas źle skończyć. W żadnym wypadku z kawą!!!

Piwo powinno być wytwarzane z naturalnych produktów.

  • Do win deserowych i apereitif’u stosuje się kieliszki przypominające kieliszki do wina czerwonego, ale mniejsze. Czasza ma pojemność ok. 100 ml.
  • Do short drinków, sporządzanych zwykle z samych alkoholi stosuje się kieliszki
    o rozszerzającej się czaszy do 150 ml i dość krótkiej nóżce. Napełniamy je tak, aby do krawędzi zostało nie mniej niż pół centymetra.
  • Do long drinków, czyli alkoholi rozcieńczanych stosuje się smukłe, duże szklanki
    o pojemności do 150 do 350 ml. Napełnia się je do ok. 2 cm przed rąbkiem.
  • Do martini kieliszek ma charakterystyczny kształt na cienkiej nóżce i czasze w kształcie stożka.
  • Do margerity czasza jest nieco bardziej zaokrąglona, często z charakterystycznym wgłębieniem pośrodku, również na cienkiej nóżce jak do martini.