NAKRYWANIE STOŁU

  • Talerze głębokie stawiamy na płaskich lub wszystkie razem w stosie obok pani domu.
  • Nóż leży blisko talerza po prawej stronie, widelec po lewej zębami w górę, łyżka wgłębieniem do góry obok noża lub równolegle z brzegiem stołu, łyżeczki przed talerzem, lecz bliżej jego krawędzi niż łyżka.
  • Nóż do ryb leży na prawo, a widelec na lewo od talerza.
  • Mając jedynie widelce kładziemy po jednym z obu stron talerza.
  • Talerzyk deserowy stoi na lewo od talerza.
  • Kieliszki stoją zaś na prawo od talerza.
  • Szklanki bądź kufle do piwa stawia się na podstawkach.
  • Filiżanki i spodeczki do kawy czy herbaty stawia się przed talerzykiem do ciasta, lekko po prawo.
  • Łyżeczka do herbaty leży po prawej stronie filiżanki na spodku.
  • Widelec do ciastek po tej samej stronie co talerzyk deserowy.
  • Na półmiskach poukładane są łyżki i widelec.
  • Solniczki i pieprzniczki z dziurkami są czyste i napełnione do pełna suchą solą. Ustawia się zawsze po parę na dużym stole.
  • Serwetka gładko złożona lub pięknie udrapowana leży na talerzu po jego lewej stronie.