NOŻEM CZY WIDELCEM

  • Łyżkę z zupą wkładamy do ust raczej czubkiem niż bokiem.
  • Talerz z zupą nie przechyla się aż do wybrania ostatniej kropli. Ładniej jest wcale go nie przechylać.
  • Nóż służy wyłącznie do krojenia, nigdy do jedzenia
  • Nie używamy noża do jarzyn, ziemniaków, siekanego mięsa, ryb, omletów, naleśników, pasztetów, klusek, makaronów, kasz.
  • Do ryb podaje się specjalne sztućce. Nóż służy tutaj do oddzielania ości. Trzymamy go w lewej, a widelec w prawej ręce. W braku tych specjalnych sztućców używamy do ryb dwóch widelców.
  • Widelec trzymamy grzbietem na zewnątrz. Nabieramy nim niewielkie kawałki mięsa i nie garnirujemy ich stosami jarzyn czy ziemniaków. Spożywamy je kolejno – osobno mięso, osobno zaś jarzyny.