OGÓLNE ZASADY PRZY STOLE

Uprzejmość przy stole doskonale wpływa na atmosferę podczas przyjęcia.

Pamiętajmy:

  • Potrawy zawsze podajemy na talerz z półmiska przy pomocy sztućców, przeznaczonych specjalnie do tego celu.
  • Nigdy nie nakładamy niczego swoimi sztućcami.
  • Dla siebie nie wybieramy najlepszych kąsków.
  • Zawsze zachowujemy umiar przy nakładaniu na swój talerz potraw.
  • Starajmy się jeść „bezszmerowo”.
  • Mlaskanie, siorbanie, stukanie widelcem o talerz, zgrzyt noża, głośne mieszanie łyżeczką
    w szklance odbierają apetyt obecnym przy stole uczestnikom przyjęcia.
  • Nie należy jeść zbyt szybko, ale też niezbyt wolno, żeby nie przedłużać, gdy wszyscy już zjedli posiłek.
  • Zupę do stołu podajemy w przykrytej wazie, postawionej na talerzu lub tacy. Tłuste oka na zupie dokładnie zbieramy lub wlewamy nieco zimnej wody, mieszamy i zagotowujemy zupę.
  • Zupę nawet z filiżanki z dwoma uszkami jemy łyżką. Gdy zostanie na dnie łyżkę można odłożyć na talerzyk.
  • Barszczyk lub bulion można wypić.
  • Pijąc kawę, herbatę, kakao nie zostawiamy w szklankach ani w filiżankach łyżeczek. Odkładamy je zawsze na spodeczek, nie opierając o spodek z rączką na obrusie.
  • Cukier nabieramy łyżeczką specjalnie do tego przeznaczoną. Mieszamy bezgłośnie.
  • Nie wkładamy uszka do filiżanki i nie odstawiamy piątego palca.
  • Pestki z owoców, łupinki usuwa się ostrożnie za zbliżoną do ust łyżeczkę i odkłada na talerzyk.
  • Brzydkie zachowanie przy stole psuje nastrój ich uczestnikom. Jednak zbytnie ich akcentowanie również może być męczące.