OGÓLNE ZASADY PRZY STOLE
Uprzejmość przy stole doskonale wpływa na atmosferę podczas przyjęcia.
Pamiętajmy:
- Potrawy zawsze podajemy na talerz z półmiska przy pomocy sztućców, przeznaczonych specjalnie do tego celu.
- Nigdy nie nakładamy niczego swoimi sztućcami.
- Dla siebie nie wybieramy najlepszych kąsków.
- Zawsze zachowujemy umiar przy nakładaniu na swój talerz potraw.
- Starajmy się jeść „bezszmerowo”.
- Mlaskanie, siorbanie, stukanie widelcem o talerz, zgrzyt noża, głośne mieszanie łyżeczką
w szklance odbierają apetyt obecnym przy stole uczestnikom przyjęcia. - Nie należy jeść zbyt szybko, ale też niezbyt wolno, żeby nie przedłużać, gdy wszyscy już zjedli posiłek.
- Zupę do stołu podajemy w przykrytej wazie, postawionej na talerzu lub tacy. Tłuste oka na zupie dokładnie zbieramy lub wlewamy nieco zimnej wody, mieszamy i zagotowujemy zupę.
- Zupę nawet z filiżanki z dwoma uszkami jemy łyżką. Gdy zostanie na dnie łyżkę można odłożyć na talerzyk.
- Barszczyk lub bulion można wypić.
- Pijąc kawę, herbatę, kakao nie zostawiamy w szklankach ani w filiżankach łyżeczek. Odkładamy je zawsze na spodeczek, nie opierając o spodek z rączką na obrusie.
- Cukier nabieramy łyżeczką specjalnie do tego przeznaczoną. Mieszamy bezgłośnie.
- Nie wkładamy uszka do filiżanki i nie odstawiamy piątego palca.
- Pestki z owoców, łupinki usuwa się ostrożnie za zbliżoną do ust łyżeczkę i odkłada na talerzyk.
- Brzydkie zachowanie przy stole psuje nastrój ich uczestnikom. Jednak zbytnie ich akcentowanie również może być męczące.


